СИНТЕЗ ТА БУДОВА СУПРАМОЛЕКУЛЯРНИХ ГЛЮКОНАТОГЕРМАНАТІВ(IV) З НІТРОГЕНВМІСНИМИ ОРГАНІЧНИМИ КАТІОНАМИ - Марцинко, О. Е.; Фінік, О. А.; Сейфулліна, І. Й.; Дьяконенко, В. В.; Шишкіна, С. В.; Морозов, А. М. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2024)
Розроблено оптимальні методики синтезу комплексів германію(IV) з глюконовою кислотою (Н6Gluc) та екзо-лігандами нікотиновою кислотою (Nic), нікотинамідом (Nad) та ізоніазидом (Ind) у водному розчині. Показано, що утворюються супрамолекулярні солі складу (NicH)2[Ge2(OH)2 (μ-H2Gluc)2]·3H2O (1), (NadH)2[Ge2(OH)2(μ-H2Gluc)2]·3H2O (2), (IndH)2[Ge2(OH)2(μ-H2Gluc)2] (3). Термічний розклад сполук 1 і 2 розпочинається з ендотермічного ефекту в інтервалі температур 80-150 ˚С, при якому відбувається елімінація в газову фазу трьох молекул кристалізаційної води. Сполука 3 не є кристалогідратом, про що свідчить відсутність ефектів на термогравіграмі комплексу до 220 ˚С. В подальшому терморозклад комплексів відбувається однотипно: спостерігається ендоефект в інтервалі 200-300 ˚С, що супроводжується видаленням молекул Nic, Nad, Ind, який переходить в ряд екзоефектів з окисною термодекструкцією органічної частини молекул комплексів. ІЧ-спектри сполук 1-3 аналогічні в області смуг, що відповідають коливанням зв’язків в координаційному поліедрі Германію. Наявність смуг νas(СОО−) та νs(СОО−), типових для карбоксилатних іонів, вказує на депротонування СООН-групи глюконової кислоти та її звʼязування з Германієм, що підтверджується появою смуги ν(Ge-O). Присутність смуг δ(С-О), ν(С-О) алкоголятного типу та збереження δ(С-ОН) свідчать про нерівноцінність гідроксильних груп в комплексах – вільних та звʼязаних з Германієм. У сполуках реалізується гідролізована форма Германію, що корелює з наявністю деформаційних коливань δ(Ge-OH). Порівняльний аналіз ІЧ-спектрів комплексів 1-3 та вихідних екзо-лігандів показав, що утворення супрамолекулярних солей відбувається за рахунок протонування атому нітрогену піридинового кільця. В результаті рентгеноструктурного аналізу встановлено, що комплекс 2 складається з двох протонованих молекул нікотинаміду та комплексного аніону, в якому два атоми Германію координовані двома містковими лігандами депротонованої глюконової кислоти H2Gluc4- і гідроксо-групою. В кристалічній фазі комплекс існує у вигляді тригідрату.