ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТВЕРДОЇ СКЛАДОВОЇ ЗВАРЮВАЛЬНОГО АЕРОЗОЛЮ. 1. ФАЗОВИЙ СКЛАД - Rakitskaya, T. L.; Truba, A. S.; Ennan, A. A.; Oprya, M. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
З використанням сучасного дифрактометра Siemens D500 та програмного забезпе-чення до нього вивчено фазовий склад твердої складової зварювального аерозолю (ТСЗА), отриманого при зварюванні металів вітчизняними електродами марок АНО-4 і ЦЛ-11, які відрізняються хімічним складом дроту та покриття. В зразку ТСЗА-АНО-4 ідентифіковано чотири фази, а в ТСЗА-ЦЛ-11 – 13 фаз. За формулою Шерера проведена оцінка розмірів кристалітів – при зварюванні електродом ЦЛ-11 формуються крупніші кристаліти (65-89 нм), ніж при зварюванні електродом АНО-4 (30-49 нм).