ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ЄВРОПІЮ І ЦЕРІЮ ПРИ СУМІСНІЙ ПРИСУТНОСТІ У РОЗЧИНАХ – РОЗТОПАХ ЕКВІМОЛЯРНОЇ СУМІШІ NaCl–KCl - Теслюк, О. І.; Чівірева, Н. О.; Зінченко, В. Ф.; Дога, П. Г. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2023)
Близкість хімічних властивостей Церію та Європію робить спільне визначення ціх елементів при сумісної присутності складною аналітичною задачею. Ці елементи відносяться до лантанідів змінної валентності, прояв ступеня окиснення яких залежить від аніонного оточення. Для визначення факторів які впливають на люмінесцентні характеристики лантанід-вмісних функціональних матеріалів на основі фторидів Eu(ІІІ) та Ce(ІІІ) у присутності хлоридів лужних металів необхідна аналітична оцінка вмісту Церію та Європію при сумісній присутності. В роботі запропановано методику люмінесцентного визначення Європію та Церію в матеріалі [EuF3–CeF3 (1:1)]–[NaCl–KCl] (2:8). Рузультати дослідження є важливими для розробки підходів синтезу люмінофорів на основі системи NaCl–KCl–EuF3–CeF3 та споріднених сполук для детекторів ультрафіолетового сонячного випромінювання.