ВИЗНАЧЕННЯ КОНСТАНТИ ІОНІЗАЦІЇ АФІ ФАВІПІРАВІРУ - Скрипинець, Ю. В.; Федосенко, Г. О.; Мальцев, Г. В.; Чеботарська, І. І.; Александрова, Д. І.; Кашуцький, С. М.; Єгорова, А. В. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2023)
За даними кислотно-основного титрування була визначена константа іонізації АФІ фавіпіравіру: рKa = 5.05 ± 0.02. На підставі знайденого значення рKa були розраховані ступені утворення протолітічних форм в залежності від рН розчину. Встановлено, що АФІ фавіпіравіру в розчинах існує в двох протонованих (неіонізованих), таутомерних формах А1Н та А2Н і одній депротонованій (іонізованій) формі А-. На етапі фармацевтичної розробки ці дані по кислотно-основним властивостям АФІ фавіпіравіру можуть бути використані при розробці технології виробництва, створення методик контролю якості та їх валідації, а також при вивченні розчинності АФІ та профілів розчинення готового лікарського засобу.