СИНЕРГЕТИЧНІ ЕФЕКТИ СПОЛУК ПАЛАДІЮ(ІІ) І КУПРУМУ(ІІ), ЗАКРІПЛЕНИХ НА МОДИФІКОВАНОМУ ФЛОГОПІТІ, В РЕАКЦІЇ З ДІОКСИДОМ СУЛЬФУРУ - Кіосе, Т. О.; Назар, А. П.; Ракитська, Т. Л. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2023)
Досліджено кінетику взаємодії діоксиду сульфуру з моно- та біметальними композиціями на основі сполук паладію(ІІ), купруму(ІІ) і кислотно-модифікованого природного (Phl) та термічно-спученого (ТС-Phl) флогопіту. Доведено, що біметальні композиції Pd(II)-Cu(II)-KBr/S̅ (S̅ = 6H-Phl-1; X̅H-TC-Phl-1, X̅ = 1, 2, 3, 6 M HNO3) в реакції з SO2 виявляють синергетичний ефект з коефіцієнтом КS >> 1, що призводить до збільшення часу захисної дії зразків та кількості поглиненого діоксиду сульфуру.