СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНЕ ВИЗНАЧЕННЯ СТИБІЮ(ІІІ) З ПЕРХЛОРАТОМ 6,7-ДИГІДРОКСИ-4-КАРБОКСИЛ-2-ФЕНІЛБЕНЗОПІРИЛІЮ - Снігур, Д. В.; Жуковецька, О. М.; Гузенко, О. М.; Чеботарьов, О. М. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2022)
В даній роботі вивчено особливості комплексоутворення Стибію(ІІІ) з перхлоратом 6,7-дигідрокси‑4-карбоксил‑2-фенілбензопірилію (КДХ) у подвійних системах та у присутності катіонних поверхнево-активних речовин (кПАР). Із застосуванням класичних спектрофотометричних методів молярних відношень та зсуву рівноваги встановлено, що у подвійних системах утворюються два комплекси із стехіометрією Sb(ІІІ): КДХ 1:2 та 1:3 при рН 2,5 та рН 6,0 відповідно. Для комплексів Sb(ІІІ) з КДХ розраховано молярні коефіцієнти світлопоглинання, які складають 1,2⋅104 та 1,1⋅104 відповідно. Показано, що в присутності катіонних поверхнево-активних речовин хлориду цетилпіридинію або броміду цетилтриметиламонію утворюються комплекси із молярним співвідношенням компонентів Sb(ІІІ): КДХ: кПАР = 1:3:3. Показано, що в присутності катіонних поверхнево-активних речовин не відбувається зсуву оптимального рН комплексоутворення, проте спостерігається збільшення кількості координованих молекул реагенту КДХ за рахунок розпушення гідратної оболонки іона Sb(ІІІ) внаслідок гідрофобної гідратації комплексу. До того ж введення катіонних поверхнево-активних речовин призводить до батохромного зсуву смуги поглинання на 10–15 нм та збільшення молярного коефіцієнту світлопоглинання до 2,8⋅104 та 3,0⋅104 при використанні хлориду цетилпіридинію або броміду цетилтриметиламонію відповідно. Розроблено методику спектрофотометричного визначення Стибію(ІІІ) із застосуванням аналітичної форми на основі потрійного комплексу Sb(ІІІ): КДХ: кПАР = 1:3:3, яку було апробовано при аналізі зразків полімерних матеріалів (поліетилентерефталат). Зазначено, що розроблена методика характеризуються задовільною відтворюваністю та не поступається за чутливістю відомим аналогам.