ЕЛЕКТРОНЕГАТИВНІСТЬ ТА СИЛА КИСЛОТ І ОСНОВ У ВОДНИХ РОЗЧИНАХ - Зінченко, В.Ф.; Менчук, В.В. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2022)
Запропоновано як параметр кислотності-основності оксидів та гідроксидів елементів величину електронегативності, розраховану з термохімічних даних. Встановлено характер впливу гідратації оксидів різного типу з перетворенням на гідроксиди на значення електронегативності. Виявлено наявність кореляції між величинами електронегативностей гідроксидів та відповідними константами дисоціації гідроксидів за кислотним та основним механізмами. Обґрунтовано поняття амфотерності за значенням електронегативності сполуки.