ПОДВІЙНІ Ge(IV)-Co(ІІ) КОМПЛЕКСИ З 1-ГІДРОКСІЕТИЛІДЕНДИФОСФОНОВОЮ КИСЛОТОЮ ТА 2,2’-БІПІРИДИНОМ - Марцинко, О. Е.; Сейфулліна, І.Й. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2022)
Розроблено методики синтезу і виділено три координаційні сполуки Ge(IV)-Co(II) з 1-гідроксіетилідендифосфоновою кислотою (Н4hedp) та 2,2'-біпіридином (bipy). Їх охарактеризовано методами елементного аналізу, ІЧ-, ДВ-спектроскопії і термогравіметрії. Простежено залежність складу та будови одержаних комплексів від аніону солі Co(II) (хлорид, ацетат) і мольного співідношення реагентів в синтезі. Запропоновано їх молекулярні формули: [{Co(bipy)3}2{Co(bipy) (H2O)4}2][{Ge(μ-OH)(μ-hedp)}6Cl2]∙2H2O (1), [Co(bipy)3]4[{Ge(μ-OH)(μ-hedp)}6Cl2]∙30H2O (2), [Co(bipy)3]3[{Ge(μ-OH)(μ-hedp)}6]∙20Н2О∙2CH3COOH (3).