СИНТЕЗ ТА ЛЮМІНЕСЦЕНТНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СИЛІКАТУ КАЛЬЦІЮ CA3 SI 2 O7 , АКТИВОВАНОГО ІОНАМИ EU2+ - Levshov, S. M.; Kovalevskaya, I. P.; Efryushina, N. P.; Klimenko, Z. D.; Dotsenko, V. P. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2014)
Проведено термодинамічний аналіз можливих хімічних процесів, що відбуваються в системі CaO:SiO2=3:2. Встановлено оптимальні умови отримання твердих розчинів заміщення складу Ca3(1-х)Eu3xSi2O7. Показано, що ефективна люмінесценція іонов Eu2+ в Ca3Si2O7 з максимумом при 625 нм створює передумови для використання цього материалу в якості люминофору для світловипромінюючих діодів білого свічення.