ТЕМПЛАТНА КОНДЕНСАЦІЯ В СИСТЕМАХ ТИПУ «ГІДРАЗИДИ – SnCl 4 – АЛЬДЕГІДИ – CH3 CN» - Shmatkova, N. V.; Seifullina, I. I.; Divakova, A. I.; Mazepa, A. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2014)
Вивчено продукти взаємодії в системах «гідразиди 2-R-бензойних, 3-R-2-нафтойних (R = H, OH) кислот – SnCl4 – R’- бензойні альдегіди (R’=H, 4-N(CH3)2) – CH3CN» і встановлено, що в випадку (R, R’ = H) виділяються гідразони (HL), а у всіх інших – комплекси-неелектроліти з ними, складу [SnCl4(HL)]·n CH3CN(n = 1 (I), 2 (II); R = ОН, R`= H) и [SnCl4(L∙H)]·n CH3CN (n = 0, 1; R = H, ОН, R`= 4-N(CH3)2 (III-VI). У комплексах реалізується бідентатна O(C=O/C-O), N(CH=N) – координація кетонної (R` = H) або енольної, протонованої по третичному атому Нітрогену альдегідного фрагменту (R` = 4-N(CH3)2) форми ліганду. Деструкція I-VI починається дегідрохлоруванням, проте у разі I, II видалення хлору протікає в одну стадію в інтервалі 230-310 °С, а в разі III -VI – в дві і при більш високих температурах (280-310 і 320-405 °С). Досліджено поведінку I - VI під дією електронного удару.