СОЛЬВАТОХРОМІЯ ДЕЯКИХ ХАРЧОВИХ АЗОБАРВНИКІВ - Bevziuk, K. V.; Bazel, Ya. R.; Chebotarev, A. N.; Snigur, D. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
На сьогоднішній день значну увагу приділяють вивченню харчових барвників, і в першу чергу таких, що мають синтетичне походження. Представлена робота є продовженням досліджень кислотно-основних та спектрофотометричних характеристик харчових барвників. Дану роботу присвячено вивченню сольватохромії ряду харчових азобарвників (тартразину, кармоазину та жовтого «Сонячний захід»). Особлива увага до азосполук обумовлена їх хромофорними властивостями та здатністю приймати участь майже у всіх відомих хімічних реакціях і процесах, що пов’язано з їх реакційною здатністю, яка пов’язана з наявністю в їх структурі азогрупи –N=N–, а також природою і положенням різних функціональних груп (–OH, –COOH, –NH2, –SO3H тощо) у структурних фрагментах молекули. Введення поверхнево-активних речовин або органічних розчинників може призводите до зміна не тільки кислотно-основних, а й спектральних властивостей (сольватохромія) перелічених азобарвників. Вплив природи органічних розчинників досліджено на прикладі апротоних (хлороформ, етилацетат, бутилацетат, тетрагідрофуран, 1,4-діоксан, ацетонітрил, метилбензол, диметилсульфоксид, диметилформамід, формамід), амфіпротних (метанол, 2-пропанол, 2-бутанол, 3-метилбутан-1-ол) та протоних. Показано, що при збільшенні діелектричної проникності розчинника спостерігається батохромний зсув максимумів смуг поглинання азобарвників, що відповідає π→π* електронному переходу. Встановлено, що величини молярних коефіцієнтів світлопоглинання домінуючих кислотно-основних форм азобарвників в органічних розчинниках практично лінійно (R≈0.90-0.92) зростають зі збільшенням їх діелектричної проникності. Відзначено, що спостерігається задовільна кореляція (R = 0.70-0.80) між положенням максимуму поглинання барвника і величиною параметра Хансена.