СИНТЕЗ, АНАЛІЗ І РОЗДІЛЕННЯ ІЗОМЕРНИХ ІНДЕНО- ТА ІНДОЛОХІНОКСАЛІНІВ - Blinenko, A. N.; Kosiuk, M. I.; Karpenko, A. S.; Kravchenko, I. A.; Nesterkina, M. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Зважаючи на збільшення випадків у світі епідемій респіраторних захворювань із розвиненими запальними процесами, зростає важливість пошуку високоефективного противірусного лікарського засобу широкого спектру дії, можливо у поєднанні із протизапальною активністю препарату. Близькі за структурами похідні індоло[2,3-b]хіноксаліну та індено[1,2-b]хіноксалін-11-ону проявляють широкий і частково –подібний спектр дії, що робить їх перспективними потенційними антивірусними агентами. Нажаль, таки сполуки синтезовані та досліджені у вигляді суміші регіо-ізомерів, а як відомо, для більш детального вивчення біологічної активності (особливо – у разі ліганд-ферментної взаємодії) слід досліджувати окремі ізомери. Дана робота присвячена вивченню регіо-ізомерного складу синтезованих індоло- та інденохіноксаліну та їх розділенню. Методами препаративної ТШХ були розділені ізомерні індоло[2,3-b] хіноксаліни, що було підтверджено за допомогою ВЕРХ. Похідні індено[1,2-b] хіноксалін-11-ону розділити не вдалось.