АЦИЛАМІНУВАННЯ N-АРИЛСУЛЬФОНІЛ-1,4-БЕНЗОХІНОНМОНОІМІНІВ - Konovalova, S. A.; Avdeenko, A. P.; Yakymenko, I. Yu. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
В результаті реакції N-арилсульфоніл-1,4-бензохінонмоноімінів з замісниками в хіноїдному ядрі з N-хлорамідом 4-метилбензойної кислоти і N-(бензоїлокси)-4-метилбензамідом отримано продукти заміщення атому Гідрогену вільного С=С зв’язку хіноїдного ядра вихідного хінонмоноіміну на ациламіногрупу. Природа замісника в хіноїдному ядрі хіноніміну не впливає на напрямок реакції, який визначається першою стадією і яку можна розглядати як 1,4-приєднання. Можливість перебігу цієї реакції визначається стеричним фактором.