ГІДРОЛІЗ І ЕЛЕКТРИЧНА ПРОВІДНІСТЬ ВОДНИХ РОЗЧИНІВ CУЛЬФАМАТУ МЕТИЛАМОНІЮ - Khoma, R. E.; Ennan, A. A.-A.; Vodzinskii, S. V.; Chebotaryov, A. N.; Osadchiy, L. T. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Проведено рН-метричне, кондуктометричне і спектрофотометричне дослідження кислотно-основних і електрохімічних властивостей водних розчинів (1·10-4 – 1·10-2 М) сульфамату метиламонію в діапазоні температур 293 – 313 К. Збільшення значень рН і молярної електропровідності досліджених розчинів при їх зберіганні у часі пояснюється гідролітичним розпадом сульфамат-аніонів з утворенням сульфат-аніонів і катіонів амонію. В області концентрацій (0,1 – 1,0)·10-3 М ступінь гідролізу сульфамат-аніонів мало залежить від початкового вмісту солі та сягає 100%. Подальше збільшення концентрації солі призводить до прямо пропорційного зниження ступеня гідролізу. Розраховані значення граничної молярної електропровідності шляхом екстраполяції за Шидловським. Виявлено вплив початкової концентрації сульфамату метиламонію на електрохімічні властивості водних розчинів. Отримані шляхом екстраполяції за Шидловським експериментальні значення граничної молярної електропровідності водних розчинів з початковою концентрацією сульфамату метиламонію (1,0 – 10,0)· 10-4 М збільшуються з ростом температури від 293 до 308 К. Для розчинів з вищими концентраціями значення граничної молярної електропровідності істотно не залежить від температури і l0 дорівнює 206±19 Ом-1·см2·моль-1. Отримані активаційні параметри електропровідності досліджених розчинів при 293 –313 К. Відзначено відносне зниження рухливості іонів водню у досліджуваних розчинах, порівняне з величиною рухливості при перенесенні по ланцюгах Н-зв’язків води. Негативні значення ΔS# свідчать, що в активованих комплексах атоми розташовані більш «компактно», ніж в початкових системах, тобто при утворенні активованих комплексів число обертальних і коливальних ступенів свободи зменшується. Відзначені компенсаційні ефекти в активаційних параметрах молярної електропровідності водних розчинів сульфамату метиламонію в області температур 293 – 313К.