ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК КИСЛОТНОСТІ-ОСНОВНОСТІ СОЛЕЙ 3d−МЕТАЛІВ З ЇХНЬОЮ ЗДАТНІСТЮ ДО УТВОРЕННЯ АКВА (АМІН) КОМПЛЕКСНИХ СПОЛУК - Zinchenko, V. F.; Antonovich, V. P.; Menchuk, V. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2020)
Встановлено загальний характер впливу кислотно-основних властивостей солей 3d− металів на їхню здатність до утворення аква- та амінкомплексних сполук (гідратів та амоніакатів). Термічна міцність (ентальпія утворення зв›язку M−L) донорно-акцепторних зв›язків зменшується при зростанні координаційного числа й зростає при збільшенні електронегативності сполук у рядах нітрати-хлориди-сульфати та Mn2+−Fe2+−Co2+–Ni2+−Cu2+. Заміна H2O на NH3 у комплексних сполуках призводить до різкого зростання міцності зв›язків метал-ліганд Спостерігається кореляція у зміні загальних ентальпій утворення кристалогідратів сульфатів 3d-металів та їх розведених розчинів. Аналогічні, проте менш виразні процеси спостерігаються й у гідроксидах 3d-металів, що володіють переважно основними властивостями.