ОТРИМАННЯ І ФОТОЛЮМІНЕСЦЕНТНІ ВЛАСТИВОСТІ КОМПЛЕКСІВ ТЕРБІЮ, ЄВРОПІЮ ТА ЇХ КОПРЕЦИПІТАТІВ З МЕТИЛОВИМ ЭСТЕРОМ 2-ГІДРОКСИБЕНЗОЙНОЇ КИСЛОТИ - Zseltvay, I. I.; Novikova, N. S.; Doga, P. G.; Eremin, O. G.; Shendrick, V. P. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2019)
Методом осадження із слаболужного водного-етанольного середовища виділені у твердому стані аморфні координаційні сполуки тербію (III) та європію (III) з метиловим естером 2-гідроксибензойної кислоти, а також їх суміші (копреципітати), складу TbxEu(1-x)L2OH·H2O. Згідно даних елементного аналізу та рН-потенціометричних досліджень нейтралізація зарядів катіонів здійснюється двома молекулами дисоційованого ліганду та однією гідроксильною групою. Методом термогравіметричного аналізу встановлено, що молекула води яка входить до складу комплексів є координаційно зв`язаною. За даними ІЧ-спектроскопії координація ліганду здійснюється за рахунок атомів кисню дисоційованого гідроксилу та карбонільної групи естерного фрагменту. Отримані сполуки не леткі і при реєстрації мас-спектрів у ББА режимі повністю руйнуються. Комплекс тербію (x=1) у твердому стані проявляє ефективну сенсибілізовану люмінесценцію зеленого кольору, що зумовлена внутрішньо молекулярним переносом енергії збудження з ліганду на іон Tb3+. Ізоморфний йому європійвмісний комплекс (x=0) при збудженні УФ-світлом практично не випромінює через невідповідність енергій триплетного рівня ліганду та випромінюючого рівня іона Eu3+. Сенсибілізована f-f люмінесценція іона європію (ІІІ) червоного кольору може бути реалізована у твердих осадах суміші комплексів (х<1) за рахунок міжмолекулярного переносу енергії збудження від комплексу тербію (III) на сполуку європію (III) (колюмінесценція). Інтенсивність світіння європію (III) залежить від співвідношення іонів випромінювачів і досягає максимальної величини при значеннях Tb:Eu=7:3. Одночасно спостерігається відповідне зниження інтенсивності світіння тербію (III).