ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗКЛАДАННЯ ОЗОНУ У ПРИСУТНОСТІ АЦИДОКОМПЛЕКСІВ 3d-МЕТАЛІВ, НАНЕСЕНИХ НА ПРИРОДНИЙ БЕНТОНІТ - Truba, A. S.; Rakitskaya, T. L.; Gerega, D. A.; Dzhyga, G. M. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2019)
Методом РФА та ІЧ-спектроскопії досліджено фазовий склад природного бентоніту Дашуковського родовища та показано, що при закріпленні хлоридів Cu(II), Co(II) і Mn(II) на природному бентоніті спостерігається збільшення базальної відстані фази монтморілоніту, що свідчить про входження йонів металів в міжшаровий простір та узгоджується з розмірами відповідних іонів (rCo (0,65 Å) < rCu (0,72 Å) < rMn (0,83 Å)). Вперше досліджена кінетика низькотемпературного розкладання озону закріпленими на природному бентоніті хлорокомплексами Cu(II), Co(II) і Mn(II) та отримано ряди їх каталітичної активності.