СИНТЕЗ ТА БУДОВА МАГНІЙ 1-ГІДРОКСІЕТИЛІДЕНДИФОСФОНАТОГЕРМАНАТУ(IV), ЙОГО ВПЛИВ НА РІСТ ТА РОЗВИТОК ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ - Seifullina, I. I.; Pesaroglo, А. G.; Martsinko, E. E.; Chebanenko, E. A.; Pozharitskiy, A. Ph. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2019)
Синтезовано різнометальний комплекс германію(IV) і магнію з 1-гідроксіетилідендифосфоновою кислотою (H4hedp) [Mg(H2O)6]3[Ge6(μ-OH)6(μ-hedp)6]∙20Н2О (I), склад і будову якого визначено методами елементного аналізу та ІЧ-спектроскопії, вивчено його термічну стійкість. Синтезований комплекс є кристалогідратом, про що свідчить смуга n(Н2О) в його ІЧ‑спектрі при 3433 см-1, а наявність координованої води підтверджується чіткою смугою d(Н2О)=1661 см-1. В ІЧ-спектрі I присутні смуги валентних коливань зв’язку Ge-O (589 см-1) і деформаційних коливань Ge-О-Н (821 см-1), тобто германій входить до складу комплексу в гідролізованій формі. Гідроксогрупа виконує місткову функцію, про що свідчить наявність смуги (плеча) деформаційних коливань місткової ОН-групи 1010 см-1. В спектрі I виявлено смуги в області 1197, 1058 та 980 см-1, характерні для nas(PO3) і ns(PO3), що вказує на присутність в молекулі тільки повністю депротонованих фосфонових груп PO32-. На термогравіграмі I спостерігається два низькотемпературних ефекти при 70-110 °С та 110-170 °С. Судячи по температурі видалення, 20 молекул води в розрахунку на одну формульну одиницю є кристалізаційними, а 18 – координованими. Встановлено, що використання цієї сполуки для передпосівної обробки насіння озимої пшениці сприяє підвищенню її польової схожості (75%), інтенсивному наростанню наземної маси рослин (17 см) і первинної кореневої системи (7.5 см). Ці показники є значно вищими порівняно з контролем та еталоном – комплексним добривом Новалон. Застосування нової сполуки збільшує шанси для отримання більш дружних і добре розвинених сходів пшениці, здатних забезпечити морозостійкість посівів і отримання високого врожаю. Отримані результати вказують на перспективність подальших досліджень синтезованого комплексу на різних рослинах з метою впровадження його в практику рослинництва в якості ефективного стимулятора росту рослин.