РІЗНОЛІГАНДНІ КОМПЛЕКСИ ГЕРМАНІЮ(IV) З МИГДАЛЬНОЮ, ГАЛОВОЮ КИСЛОТАМИ ТА ГЕТЕРОЦИКЛІЧНИМИ АМІНАМИ - Martsinko, E. E.; Chebanenko, E. A.; Seifullina, I. I.; Dyakonenko, V.V.; Shishkina, S.V.; Kim, J. R.; Gromova, M. I. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2018)
Розроблено оптимальні методики синтезу у водному розчині координаційних сполук германію(IV) з мигдальною (Н2Mand), галовою (Н4Gal) кислотами та 1,10-фенантроліном (phen), 2,2′-біпіридином (bipy). Показано, що утворюються моноядерні різнолігандні комплекси складу [Ge(Mand)2(phen)]∙2H2O (1), [Ge(Mand)2(bipy)]∙H2O (2), [Ge(Н2Gal)2(phen)] (3), [Ge(Н2Gal)2(bipy)] (4). В результаті рентгеноструктурного аналізу встановлено, що 3 (CCDC 1862035; e-mail: deposit@ccdc.cam.ac.uk) являє собою різнолігандний комплекс з викривленим октаедричним поліедром германію, що утворений чотирма атомами оксигену двох молекул галової кислоти та двома атомами нітрогену 1,10-фенантроліну.