ЕЛЕКТРОПРОВІДНІСТЬ ВОДНИХ РОЗЧИНІВ N-АЛКІЛОВАНИХ ПОХІДНИХ АМІНОМЕТАНСУЛЬФОКИСЛОТИ - Khoma, R. E.; Chebotaryov, A. N.; Kalarash, K. N.; Osadchiy, L. T. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2018)
Здійснено кондуктометричне і рН-метричне дослідження електрохімічних властивостей водних розчинів (1∙10-4÷9∙10-3 М) п’яти N-похідних амінометансульфокислоти (YAMSA) в області температур 293÷313 К. У дослідженнях використовували N-метиламінометансульфокислоту (MeAMSA), N-(2гідроксиетил)амінометансульфокислоту (HEAMSA), N-(н-бутил)амінометансульфокислоту (n-BtAMSA), N-(трет-бутил)амінометансульфокислоту (t-BtAMSA) і N-бензиламінометансульфокислоту (BzAMSA). За результатами кондуктометрического дослідження систем YАМSA – Н2О збільшення температури від 293 до 313 К супроводжується підвищенням молярної електропровідності систем внаслідок зростання ступеня дисоціації електролітів і / або рухливості утворених іонів. При цьому для всіх досліджуваних систем кислотні властивості з ростом температури від 293 до 308 К збільшуються. Розраховані значення граничної молярної електропровідності шляхом екстраполяції за Шидловським. З урахуванням раніше опублікованих результатів кондуктометричного дослідження водних розчинів амінометансульфокислоти (AMSA) встановлено, що гранична молярна електропровідність водних розчинів амінометансульфокислот при 298 К зменшується в ряду: AMSA (5,75) > BzAMSA (8,76) > HEMSA (9,36) > n‑BtАМSA (9,98)> t‑BtАМSA (9,96) > MeAMSA (9,67). Представлений порядок амінометансульфокислот корелює з їх силою (в дужках – pKYAMSA) Відзначено відносне зниження рухливості іонів водню в розчинах HEMSA, n‑BtАМSA, t‑BtАМSA та MeAMSA, у порівнянні з величиною рухливості при перенесенні по ланцюгах Н-зв’язків води, а також зниження рухливості гідроксил-іонів в розчинах HEMSA. Зазначені компенсаційні ефекти в активаційних параметрах молярної електропровідності систем aмінометансульфокислота – вода в області температур 293 ÷ 313К.