СИНТЕЗ МЕТАЛОКОМПЛЕКСІВ ВОДОРОЗЧИННИХ ДИХІНОЛІНІЛПОРФІРИНІВ – ПОТЕНЦІЙНИХ АНТИМІКРОБНИХ АГЕНТІВ - Ishkov, Yu. V.; Vodzinskii, S. V.; Galkin, M. B.; Kladko, L. G.; Mazepa, O. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2017)
Конденсацією піролу з сумішшю н-масляного альдегіду та хінолін 3-карбальдегіду в пропіоновій кислоті отримана суміш порфіринів з н-пропільними та 3-хінолінільними замісниками з якої виділені 5,15-ди(н-пропіл), 10,20-ди(3-хінолініл)порфірин та 5,15-ди(н-пропіл),10,20-ди(3-хінолініл)порфірин. Взаємодією з солями заліза та марганцю в диметилформаміді отримані відповідні металокомплекси, які переведені в водорозчинну форму кватернізацією метиловим естером п-толуенсульфокислоти в нітрометані.