СИНТЕЗ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ РІЗНОМЕТАЛЬНИХ І ОНІЄВИХ КОМПЛЕКСНИХ СПОЛУК ГЕРМАНІЮ(IV) З ГАЛАКТАРОВОЮ КИСЛОТОЮ, ІОНАМИ Mg2+, Ca2+, Ba2+, ІЗОНІАЗИДОМ ТА НІКОТИНАМІДОМ - Chebanenko, E. A.; Martsinko, E. E.; Seifullina, I. I.; Afanasenko, E. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2017)
Розроблено методики синтезу та виділено в твердому стані координаційні сполуки германію(IV) з галактаровою кислотою (H6Gala), іонами Mg2+, Ca2+, Ba2+ та екзо-лігандами (ізоніазидом (Ind) та нікотинамідом (Nad)). За результатами елементного аналізу, ІЧ-спектроскопії та термогравіметрії встановлено, що сполуки являють собою різнометальні [M(Н2О)6][Ge2(μ-HGala)2]·nH2O (M= Mg (I), Ca (II), Ba (III)) та онієві (НL)2[Ge2(μ-HGala)2] (L = Ind (IV) и Nad (V)) комплекси катіон-аніонного типу.