СОРБЦІЙНЕ ВИЛУЧЕННЯ ОФЛОКСАЦИНУ ГІДРАТОВАНИМИ ОКСИДАМИ АЛЮМІНІЮ І СИЛІЦІЮ - Chebotarev, A. N.; Scherbakova, T. M.; Mamy, V. A.; Petrenko, L. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2016)
Досліджена сорбція офлоксацину (ОФЛ) на оксидах алюмінію (γ-Al2O3) різних кислотно-основних модифікацій – кислої Al2O3(кисл), нейтральної Al2O3(нейтр) і основної Al2O3(осн) та на аморфних оксидах силіцію – силікагелі (СГ) L 5/40 і аеросилі А-300. Вивчені залежності ступеню вилучення (S%) від рН середовища, часу контакту фаз, маси наважки сорбенту; побудовані ізотерми сорбції та досліджена десорбція антибіотику. Для всіх типів оксиду алюмінію помітне вилучення ОФЛ ( 60%) спостерігається в інтервалі рН 4÷8 і сягає свого максимума (80-85 %) при рН 7. Максимальний ступінь вилучення антибіотика на аеросилі А-300 і силікагелі L 5/40 реалізується при рН 6 і складає 80%. Для всіх сорбентів спостерігається вихід ізотерм на плато; найбільш ефективна взаємодія ОФЛ реалізується з поверхнею Al2O3(нейтр) та СГ L 5/40, що і підтверджується значеннями їх обмінної ємності та коефіцієнтами концентрування порівняно з іншими сорбентами. Вивчена десорбція ОФЛ з концентратів в статичному режимі розведеними розчинами НNO3 та NaOH.