ВЗАЄМОДІЯ ДФПГ-РАДИКАЛУ З ЦИС-ТЕТРАХЛОРОДИ-M-КАРБОКСИЛАТАМИ ДИРЕНІЮ(ІІІ) - Treyak, S. Y.; Golichenko, A. A.; Shtemenko, A. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2016)
Методом електронної абсорбційної спектроскопії досліджено антирадикальну активність цис-тетрахлороди-m-карбоксилатів диренію(III) по реакції з вільним ради-калом 2,2-дифеніл-1-пікрилгідразілом. Показано, що комплексні сполуки ренію(III) мають антирадикальну активність. Встановлено, що використання кластерів диренію(III) з екваторіальними лігандами, які містять кратні зв’язки, призводить до збільшення швидкості реакції з вільними радикалами. Прискорення реакції з радикалом відбувається також при збільшенні сольватуючих властивостей та електронодонорності використа-ного розчинника.