СИНТЕЗ, БУДОВА ТА ВЛАСТИВОСТІ РІЗНОМЕТАЛЬНИХ LI-GE(IV) КОМПЛЕКСІВ ЛИМОННОЮ, ВИННОЮ ТА КСИЛАРОВОЮ КИСЛОТАМИ - Martsinko, E. E.; Seifullina, I. I.; Chebanenko, E. A.; Pesaroglo А. G.; Pozharitskiy, A. Ph.; Kravchenko, E. B. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2016)
Розроблено методики синтезу, вперше одержано та охарактеризовано методами елементного аналізу, термогравіметрії, ІЧ-спектроскопії різнометальні комплекси літію та германію(IV) на основі лимонної (H4Citr), винної (H4Tart), ксиларової (H5Xylar) кислот. За результатами дослідження сукупністю фізичних та хімічних методів встановлено, що отримані координаційні сполуки являють собою комплекси катіон-аніонного типу: Li2[Ge(НCitr)2]∙2H2O (I), Li2[Ge2(OH)2(µ-Tart)2]∙4H2O (IІ), Li4[Ge2(OH)2(m-Xylar)2]∙4Н2О (III). Запропоновано схеми будови сполук I – III. Встановлено антипсихотичну дію комплексу III.