СИНТЕЗ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ЕТИЛЕНДИАМІНТЕТРААЦЕТАТОГІДРОКСІГЕРМАНАТІВ s-(Mg, Са, Ва) ТА d-(Мn) МЕТАЛІВ - Syvak, T. A.; Martsinko, E. E.; Samburskii, S. E.; Seifullina, I. I. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2016)
Розроблено методики синтезу і вперше виділено в твердому виді різнометальні етилен-диамінтетраацетатогідроксигерманати s-(Мg, Са, Ва) та d-(Мn) металів. Визначено їх склад, рентгенофазовим аналізом підтверджена індивідуальність. Сполуки охарактеризовано методами хімічного аналізу, термогравіметрії та ІЧ-спектроскопії. Визначено характер термолізу комплексів, одержана інформація про їх однотипну будову і збереження координаційного поліедру германію таким, як і в вихідній етилендиамінтетра-ацетатогідроксигерманієвій кислоті.