ВПЛИВ ОРГАНІЧНИХ РОЗЧИННИКІВ НА ВИЛУЧЕННЯ Al, Ga, In З ВОДНИХ РОЗЧИНІВ ОРГАНОКРЕМНЕЗЕМАМИ - Chebotaryov, A. N.; Rakhlytskaya, E. M. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Вивчені сорбційні властивості органокремнеземного сорбенту– диметилхлорсиланаеросилу (ДМХСА), попередньо гідрофілізованного органічними полярними розчинниками (етанол, ацетон) по відношенню до водних розчинів елементів аналогів Al, Ga, In. Показано, що селективність організованої системи «ДМХСА – полярний органічний розчинник» при сорбції досліджуваних елементів визначається природою імпрегнованого розчинника, а також відмінностями кінетичних і кислотно-основних параметрів компонентів гетерогенної системи в процесі сорбції.