ТЕОРЕТИЧНЕ ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ВИВЧЕННЯ ДОНОРНО-АКЦЕПТОРНИХ ВЗАЄМОДІЙ КАТІОНІВ Li+, Na+, K+ З БІДЕНТАТНИМИ РОЗЧИННИКАМИ - Tarasova, L. D. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Розглянуто можливість утворення катіонами Li + комплексів з молекулами 1,2-диметоксіетана (ДМЕ) і диметилкарбонатом (ДМК). Проведено розрахунки електронної і просторової структури комплексів методом Hartree-Fock-Roothaan. Квантово — хімічні розрахунки термодинаміки взаємодії катіонів лужних металів з ДМК і ДМЕ свідчать на наявність комплексоутворення й зміцнення хелатів зі зменшенням іонного радіуса в ряду катіонів K+, Na+, Li+.