ФЛОТАЦІЙНЕ РОЗДІЛЕННЯ ОКСАЛАТІВ СКАНДІЮ І ЛАНТАНУ - Sazonova, V. F.; Kozhemiak, M. A.; Blaschuk, E. I. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Наведено результати досліджень флотаційного розділення скандію і лантану шляхом переводу їх у щавлевокислі комплекси (оксалати) і наступної флотації за допомогою катіонного збирача – хлориду додециламіну. Кінетика флотаційного вилучення скандію і лантану з їх бінарних розчинів має двохступінчатий характер і надається рівнянням першого порядку. Константи швидкості лежать у межах 0,073-0,015 хв-1 (рН=3) и 0,108-0,029 хв-1 (рН = 6). Суттєву роль при флотаційному розділенні скандію і лантану грають стійкість їх щавлевокислих комплексів і спорідненість комплексів до збирача. Максимальне значення коефіцієнту розділення (KSc,La =12,1) спостерігається у випадку: трьохзаряджених комплексів М(С2О4)33- скандію та лантану, слабко лужного середовища (рН = 6) і витрати збирача 150 % від стехіометрично необхідного для зв’язування скандію (як більш легкого РЗЕ) у сполуку складу (RNH3)+3[M(С2О4)3]3-.