СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНЕ ВИЗНАЧЕННЯ РУТИНУ ТА АСКОРБІНОВОЇ КИСЛОТИ ПРИ СПІЛЬНІЙ ПРИСУТНОСТІ З ВИКОРИСТАННЯМ 18-МОЛІБДОДИФОСФОРНОГО ГЕТЕРОПОЛІКОМПЛЕКСУ - Denisenko, T. A.; Vishnikin А. B.; Tsiganok, L. P. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Розроблена методика одночасного спектрофотометричного визначення рути-ну та аскорбінової кислоти, яка базується на залежності швидкості реакції з 18-молібдодифосфорним гетерополікомплексом (18-МФК) від рН. При рН 4,5 18-МФК вибірково реагує тільки з аскорбіновою кислотою (АК), у той же час при рН 7,4 ці дві речовини кількісно окислюють 18-МФК. Виявлено, що лінійність градуювальної функції можливо суттєво покращити, якщо вимірювати не в максімуме поглинання гетерополісині (ГПС), а при довжині хвилі 900 нм, яка відповідає ізобестичній точці у спектрах одно- та двухелектронних ГПС. Інтервал лінійності при визначенні рутину склав 1×10-6 – 4×10-5М; межа визначення – 6×10-7М (l = 1 см), а для АК 1×10-6– 8×10-5М и 3×10-7М (l = 1 см), відповідно. Визначення рутину можливо у присутності 20-кратного надлишку АК. Методика була успішно апробована для визначення рутину и АК у штучних сумішах и таблетках «Аскорутин».