АДСОРБЦІЯ ІОНІВ 3d-МЕТАЛІВ ПРИРОДНИМ ТА КИСЛОТНО-МОДИФІКОВАНИМ КЛІНОПТИЛОЛІТОМ - Rakitskaya, T. L.; Raskola, L. A.; Kiose, T. A.; Zakharia, A. N.; Kitaiskaya, V. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Вивчено адсорбцію купруму(ІІ), кобальту(ІІ) і мангану(ІІ) з хлоридних та нітратних розчинів природним і кислотно-модифікованим кліноптилолітом. Ізотерми адсорбції описані рівнянням Ленгмюра. Визначено область концентрацій МеХ2 (Ме2+ = Cu, Co, Mn; Х= Cl-, NO-) моношарового заповнення іонами Ме2+ поверхні природного і кислотно-модифікованого кліноптилоліту. Встановлено, що в області формування моношару адсорбція іонів металів з розчинів МеХ2 перебігає по іонообмінному механізму.