ІОНОМЕТРИЧНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ФТОРУ В СИНТЕТИЧНИХ ФТОРОАПАТИТАХ ПІСЛЯ РОЗЧИНЕННЯ КОМПЛЕКСОУТВОРЮЮЧИМИ РЕАГЕНТАМИ - Chivireva, N. A.; Sakharova, O. A.; Stoyanova, I. V.; Stoyanov, A. O.; Tarasenko, S. A.; Toporov, S. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Встановлено, що у синтетичних фтороапатитах (Са(Sr)10(PO4)6F2 ), які не розчиняються сумішшю хлороводневої кислоти та цитрату натрію, можливе іонометричне визначення фтору після розчинення реагентами які утворюють комплекси як з катіонами металів, так і з F-іонами. Знайдено, що оптимальним для послідуючого іонометричного визначення фтору, є підхід, що заснований на розкладі апатитів розчином хлоріду заліза (III) з наступним зв’язуванням Fe(III) в комплекс з ЕДТА.