МОЛЕКУЛЯРНІ КЛІПСИ НА ОСНОВІ КРАУН-ЕТЕРІВ: ПОТЕНЦІЙНІ РЕЦЕПТОРИ ДЛЯ ВИЛУЧЕННЯ КАТІОНІВ Sr2+ - Lyapunov, A. Yu. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Методом мас-спектрометрії з бомбардуванням швидкими атомами якісно вивчено ком-плексоутворення з катіоном стронцію молекулярних кліпс, що включають фрагмент дифенілглікольурилу і залишки 12-краун-4, 15-краун-5, 18-краун-6 та 21-краун-7. Вста-новлено, що при низьких концентраціях катіонів Sr2+ найбільш ефективна молекулярна кліпса з фрагментами 15-краун-5, що утворює ймовірно, найстійкішій «сендвічевий» комплекс. При надлишку катіонів Sr2+найбільша ступінь вилучення спостерігається у випадку молекулярної кліпси з фрагментами 18-краун-6 за рахунок утворення комплексів складу 1:2.