КООРДИНАЦІЙНІ СПОЛУКИ АЦЕТИЛАЦЕТОНАТІВ 3D-МЕТАЛІВ З ТІОСЕМІКАРБАЗИДОМ - Koksharova, T. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Синтезовано координаційні сполуки ацетилацетонатів 3d-металів з тіосемікарбазидом. Вивчені їхні фізико-хімічні властивості та будова методами кондуктометрії, ІЧ-спектроскопії, електронної спектроскопії, магнетохімії та диференційно-термічного аналізу. Склад комплексів відповідає формулам Co(L)2(Acac) і M(L)(Acac), де M = Cu, Ni, Zn, HL – тіосемікарбазид, HАcac – ацетилацетон. Усі вони – неелектроліти. Тіосемікарбазид у всіх випадках депротонований і координований через атоми азоту та сірки з утворенням чотиричленного циклу. Спосіб координації ацетилацетонат-іона при взаємодії ацетилацетонатів 3d-металів з тіосемікарбазидом не змінюється. Комплекси міді(II) та нікелю(II) мають плоско-квадратну, комплекс кобальту(III) – октаедричну будову.