ХЕМОСОРБЦІЯ ОКСИДУ СІРКИ(IV) ВОЛОКНИСТИМИ МАТЕРІАЛАМИ, ІМПРЕГНОВАНИМИ ПОЛІЕТИЛЕНПОЛІАМІНОМ. 1. ПРО ГІДРОФІЛЬНІСТЬ ВОЛОКНИСТИХ МАТЕРІАЛІВ, ІМПРЕГНОВАНИХ ПОЛІЕТИЛЕНПОЛІАМІНОМ - Ennan, A. A.; Khoma, R. E.; Dlubovskiy, R. M.; Abramova, N. N. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
У статичних умовах з використанням вакуумної сорбційної установки досліджена гідрофільність штучних і синтетичних волокон, а також імпрегнованих поліетиленполіаміном (ПЕПА) волокнистих матеріалів на їх основі. У рамках теорії полімолекулярної сорбції Брунауера – Еммета – Теллера (БЕТ) проаналізовані ізотерми сорбції парів води, визначені величини ємності моношару і значення теплот сорбції молекул води в першому шарі. Встановлено, що гідрофільність досліджених волокон змінюється в наступній послідовності: віскоза > ВИОН АН-3 > ВИОН КН-1 > капрон-лавсан > нітрон > лавсан > поліпропілен; гідрофільність модифікованих ПЕПА волокнистих матеріалів несуттєво залежить від хімічної природи носіїв.