ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК КИСЛОТНОСТІ-ОСНОВНОСТІ, РОЗЧИННОСТІ І ЗДАТНОСТІ ДО ВЗАЄМОДІЇ ФТОРИДІВ ЛУЖНИХ ТА ЛУЖНОЗЕМЕЛЬНИХ МЕТАЛІВ - Zinchenko, V. F. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Розглянуто вплив різних факторів на розчинність у воді фторидів лужних і лужноземельних металів складу MF (M – Li ÷ Cs) та M’F2(M – Be ÷ Ba). Установлено визначальну роль фактора основності, а також величин, пов’язаних з енергією кристалічної решітки (температура кипіння й ентальпія випаровування) солі в її розчинності. Показано, що мінімальна розчинність (LiF, CaF2) досягається при значенні фактора основності дещо меншому за 1. Прогнозовано можливість утворення складних фторидів металів й зміну їхньої розчинності порівняно з вихідними компонентами.