ЕКЗО-ЛІГАНДНІ КОМПЛЕКСИ ДІЕТИЛЕНТРИАМІН-ПЕНТААЦЕТАТОГЕРМАНАТНОЇ(IV) КИСЛОТИ - Марцинко, О. Е.; Сейфулліна, І. Й.; Кочман, М. Г.; Фінік, О. А.; Пєсарогло, О. Г. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2023)
Розроблено методики та проведено синтез комплексів на основі діетилентриамінпента-ацетатогерманатної(IV) кислоти та низки екзо-лігандів. Встановлено їх склад, термічну стійкість, спосіб координації діетилентриамінпентаоцтової кислоти (H5Dtpa) та протонування екзо-лігандів – ізоніазиду (Ind), дифенілгуанідину (Dphg), пірацетаму (Pam), імідазолу (Im), цитозину (Ctz), 1,10´-фенантроліну (Phen), 2,2´-біпіридину (Bipy). Запропоновано схему будови та молекулярну формулу одержаних сполук (HL)[Ge(OH)(HDtpa)]·nH2O, де L = Ind, n = 0 (1), Dphg, n = 8 (2), Pam, n = 4 (3), Im, n = 2 (4), Ctz, n = 2 (5), Phen, n = 5 (6), Bipy, n = 4 (7). Одержані сполуки представляють інтерес як перспективні засоби біомедичного призначення.