ОКИСНЕННЯ 2-ПІКОЛІНУ ОЗОНОМ У РІДКІЙ ФАЗІ - Andreev, P. Yu.; Pogorelova, I. P.; Shipidchenko, M. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Вивчена реакція 2-піколіну з озоном у розчині оцтової кислоти. Встановлено, що озон взаємодіє з 2-піколіном по трьох напрямках: по гетероароматичному кільцю, по вільній napi електронів атому нітрогену та по метильній rpyni. Основними продуктами деструктивного окиснення гетероароматичного кільця е пероксидні сполуки. Серед продуктів ароматичного характеру ідентифіковані 2-піколін-N-оксид та 2-піколінова кислота. Реакція 2-піколіну з озоном у розчині оцтової кислоти має перший порядок за кожним з вихідних реагенів.