СИНТЕЗ ТА БУДОВА КООРДИНАЦІЙНИХ СПОЛУК СО(II) І NI(II) З ПІРИДИНОЇЛГІДРАЗОНАМИ ПІРОВИНОГРАДНОЇ КИСЛОТИ - Pulia, A. V.; Seifullina, I. I.; Shmatkova, N. V. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Вивчена взаемодія МХ2 (М = Co2+, Ni2+; Х = Cl-, CH3COO-, NO3-) з піридиноїлгідразонами піровиноградної кислоти (H2Npv, H2Ipv) в метанолі. Розроблені методики та вперше синтезовані 8 нових координаційних сполук: — з хлоридами Co2+, Ni2+: [NiCl(HNpv)(H2O)2] (I), [NiCl(HIpv)(H2O)2] (II), [CoCl(HNpv)(H2O)2] (III), [CoCl(HIpv)(H2O)2] (IV); — з ацетатами та нітратами Co2+, Ni2: [Ni(HNpv)2]-2CH3OH (V), [Ni(HIpv)2]-2CH3OH (VI), [Co(HNpv)2]-CH3OH (VII), [Co(HIpv)2]-CH3OH (VIII). Комплекси охарактеризовані сукупністю методів елементного аналізу, термогравшетрії, ІЧ-спектроскопії, спектроскопії дифузного відбиття, вимірювання магнітної сприйнятливості. Запропоновані схеми їх будови. Встановлено, що в усіх комплексах реалізується однакова монодепротонована кетонна форма HLpv- з координацією через азометиновий атом нітрогену та оксигени карбонільної і карбоксилатної груп, без участі піридинового нітрогену.