АДСОРБЦІЯ ІОНІВ ЛАНТАНУ ТОНКОДИСПЕРГОВАНИМИ ВОСКАМИ - Sazonova, V. F.; Kojemyak, M.A.; Kladko Т. N. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Вивчено кінетику адсорбції іонів лантану високодисперсними частинками торф’яного і буровугільного воску. Показано, що швидкість адсорбції на торф’яному воску ( 3,5 ÷ 1,9 ммоль /(г∙хв) вище, ніж на буровугільному (1,8 ÷ 1,3 ммоль/(г∙хв )). Знайдено, що ізотерми адсорбції мають складний S -подібний вигляд. Значення ємності моношару і константи адсорбційноЇ рівноваги у випадку торф’яного ( 255ммоль/ г та 1224,5 л/моль, відповідно) воску вище, ніж у випадку буровугільного (85,5 ммоль/г та 296,0 л/моль, відповідно). Визначено основні колоїдно-хімічні характеристики суспензій восків: найімовірніший радіус частинок (4-5 мкм), їх електрокінетичний потенціал (-50 мВ у разі торф’яного воску та – 5мВ – у разі буровугільного) і рН ізоелектричного стану частинок восків ( 5,5-5,7).