АДСОРБЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ СТЕБЕЛ КУКУРУДЗИ, МОДИФІКОВАНИХ ПОЛІАНІЛІНОМ - Soldatkina, L. M.; Menchuk, V. V.; Zavrychko, M. A. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2015)
Отримано адсорбент на основі стебел кукурудзи шляхом їх модифікування поліаніліном і вивчено його адсорбційні властивості на прикладі аніонних барвників (кислотний червоний, кислотний помаранчевий і прямий бордо). Встановлено, що стебла кукурудзи, модифіковані поліаніліном, є ефективним недорогим адсорбентом для вилучення аніонних барвників з водних розчинів в інтервалі значень рН від 2 до 6, оптимальна витрата адсорбенту 10 г/л. Показано, що кінетичні адсорбційні криві добре описуються кінетичним рівнянням псевдодругого порядку. Ключові слова:адсорбція, адсорбент, аніонні барвники, стебла кукурудзи, поліанілін.