ЕЛЕКТРОНЕГАТИВНІСТЬ ЯК ФАКТОР СТАБІЛІЗАЦІЇ ВАЛЕНТНИХ СТАНІВ У СКЛАДНИХ ОКСИДАХ p- ТА d-ЕЛЕМЕНТІВ - Зінченко, В. Ф.; Менчук, В. В.; Садковська, Л. В. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2022)
Запропоновано критерій оцінки ступеня стабілізації валентного стану металу у оксидних сполуках p- та d-елементів. Показано взаємозв’язок між електронегативністю оксиду та їхньою здатністю до взаємної стабілізації за кислотно-основним механізмом. Встановлено, що у випадку складних оксидів Феруму спостерігаються особливості стабілізації Fe(II), зумовлені спіновим фактором.