СПЕКТРИ ДИФУЗНОГО ВІДБИТТЯ ЗАСТИГЛИХ ПЛАВІВ СИСТЕМИ CeF3–EuF3–NaCl–KCl - Зінченко, В. Ф.; Єрьомін, О. Г.; Стоянова, І. В.; Вольчак, Г. В.; Бабенко, А. В. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2022)
Методом спектроскопії дифузного відбиття встановлено характер взаємодії у системах CeF3-EuF3 та CeF3-EuF3-NaCl-KCl. Виявлено вплив складу й попередньої твердофазної термообробки на характер взаємодії системи з розплавом NaCl-KCl. Показано зростання вмісту Eu(ІІ) та зменшення вмісту Eu(ІІІ) завдяки реакціям окиснення-відновлення між компонентами систем як на стадії твердофазної реакції, так і при взаємодії з сольовим розплавом. Домінуюча роль йонів Eu2+ у сольовому плаві проявляється особливо чітко на спектрах дифузного відбиття наявністю інтенсивних смуг поглинання та від’ємного поглинання в УФ діапазоні. Незначний вміст йонів Eu3+ підтверджено методом спектроскопії дифузного відбиття у нерозчинному осаді сольового плаву за характерною смугою у діапазоні 1900–2200 нм. Обговорюється механізм окисно – відновних та обмінних реакцій між компонентами фторидної системи й хлоридним розплавом.