СПЕКТРОФОТОМЕТРИЧНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ВІСМУТУ (ІІІ) З ПЕРХЛОРАТОМ 6,7-ДИГІДРОКСИ-4-КАРБОКСИЛ-2-ФЕНІЛБЕНЗОПІРИЛІЮ - Снігур, Д. В.; Барбалат, Д. О.; Жуковецька, О. М.; Гузенко, О. М.; Щербакова, Т. М.; Чеботарьов, О. М. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2022)
В даній роботі вивчено особливості комплексоутворення Ві(ІІІ) з перхлоратом 6,7-дигірокси‑4-карбоксил‑2-фенілбензопірилію (КДХ) у подвійних системах та у присутності катіонних поверхнево-активних речовин (кПАР). Із застосуванням класичних спектрофотометричних методів молярних відношень та зсуву рівноваги встановлено, що у подвійних системах утворюються два комплекси із стехіометрією Ві(ІІІ): КДХ 1:2 та 1:3 при рН 2,0 та рН 4,5 відповідно. Для комплексів Ві(ІІІ) з КДХ розраховано молярні коефіцієнти світлопоглинання, які складають 1,4⸱104 та 1,0⸱104 відповідно. Показано, що в присутності хлориду цетилпіридинію або броміду цетилтриметриламонію утворюються комплекси із молярним співвідношенням Ві(ІІІ): КДХ: кПАР = 1:3:3. В присутності кПАР не відбувається зсуву оптимального рН комплексоутворення, проте спостерігається збільшення кількості координованих молекул КДХ за рахунок розрихлення гідратної оболонки іона Ві(ІІІ) внаслідок гідрофобної гідратації комплексу. До того ж введення кПАР призводить до батохромного зсуву смуги поглинання на 10–15 нм та збільшення молярного коефіцієнту світлопоглинання до 3,1⸱104 та 4,1⸱104 при використанні хлориду цетилпіридинію або броміду цетилтриметриламонію відповідно. Розроблено методики спектрофотометричного визначення Ві(ІІІ) із застосуванням аналітичних форм на основі комплексів складу 1:2 та потрійного комплексу 1:3:3, які було апробовано при аналізі фармацевтичних препаратів, сплавів та модельних розчинів. Відзначено, що запропоновані методики характеризуються задовільною відтворюваністю та не поступаються за чутливістю відомим аналогам.