ПОВЕРХНЕВИЙ НАТЯГ І АСОЦІАЦІЯ В ВОДНИХ РОЗЧИНАХ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН В ПРИСУТНОСТІ ПОЛІАКРИЛАМІДУ - Стрельцова, О.О.; Волювач, О.В.; Бондар, О.Д. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Виміряно поверхневий натяг водних розчинів катіонних (хлориду додециламонію і хлориду додецилпіридинію) та аніонної (додецилсульфат натрію, ДДСН) поверхнево-активних речовин (ПАР) у присутності поліакриламіду (ПАА). Встановлено синергетичний ефект зниження поверхневого натягу змішаних розчинів катіонних ПАР з ПАА в усьому діапазоні концентрацій, і змішаних розчинів ДДСН з ПАА - в області достатньо розбавлених розчинів, в діапазоні мольних співвідношень компонентів сумішей – n (ПАР : ПАА) = 1 : 1; 1 : 0,25. Розраховано величини граничної адсорбції, значення площі, що припадає на молекулу/поверхнево-активний іон або асоціат (ПАР – ПАА) в адсорбційному шарі, а також величини стандартної вільної енергії Гіббса їх адсорбції. Відповідно до моделі Розена розраховано склад змішаних адсорбційних шарів на межі поділу фаз розчин – повітря і параметри міжмолекулярної взаємодії в адсорбційних шарах. Значення величини критичної концентрації міцелоутворення (ККМ) індивідуальних ПАР в водних розчинах перевищують ККМ досліджуваних ПАР у присутності ПАА, що сприяє міцелоутворенню.