ВПЛИВ БІМЕТАЛІЧНИХ КОМПЛЕКСІВ ГЕРМАНІЮ (IV) ЯК МОДИФІКАТОРІВ НЕНАСИЧЕНОГО ОЛІГОЕСТЕРУ НА КІНЕТИКУ ЙОГО КОПОЛІМЕРИЗАЦІЇ З МЕТИЛМЕТАКРИЛАТОМ - Кіосе, О.О.; Савін, С.М.; Сейфулліна, І.Й.; Марцинко, О.Е.; Чебаненко , О.А. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Досліджено можливість використання ряду біметалічних комплексів германію (IV) – цинку/кобальту (II)/нікелю (II)/купруму (II) з гідроксокарбоновими кислотами як модифікаторів ненасиченого олігоестеру у процесах його кополімеризації з метилметакрилатом. Модифікація була проведена шляхом додавання відповідного комплексу в реакційну суміш при поліконденсації малеїнового і фталевого ангідриду з етиленгліколем при 175 0С. Кінетику кополімеризації на початкових стадіях вивчали методом дилатометрії при температурах від 50 0С до 60 0С. Показано, що модифікований поліглікольмалеїнатфталат вивченими комплексами, дозволяє помітно підвищити швидкість і знизити температурний коефіцієнт реакції при його кополімеризації з метилметакрилатом. Доведено переваги досліджених координаційних сполук як модифікаторів в порівнянні з немодифікованими системами та з 1,10-фенантроліном. Запропоновані методики можуть бути використані для поліпшення характеристик напівфабрикатів при промисловому отриманні кополімерних продуктів без істотної зміни технологічного процесу.