КИСЛОТНО-ОСНОВНІ ВЛАСТИВОСТІ СИСТЕМИ HOCH2CH2NH2 – ТРОПЕОЛІН OOO – H2O В ПРИСУТНОСТІ HCl, HClO4, H2SO4 ТА SO2*H2O - Хома, Р.Є.; Еннан, А. А.-А.; Бєньковська, Т. С.; Бугова, Є. Ю.; Осадчий, Л. Т.; Менчук, К. М. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Здійснено рН-, спектрофото- та кольорометричне дослідження впливу хлороводневої, хлорної, сірчаної та сірчистої кислот на протолітичні рівноваги в системі моноетаноламін (MEA) – тропеолін ООО (TrOOO) – вода. Досліджено кислотно-основну поведінку системи HOCH2CH2NH2 – TrOOO – H2O при CTrOOO = 1,12 ×10-4 М, CMEA = 1,0×10-4 ÷ 1,0 М (pH = 8,25 ÷ 12,05), T = 293 К. Відзначена прямолінійна залежність між значеннями pH розчинів та повною колірною відмінностю (ΔE76). Суттєва відмінність спектрофотометричної та кольорометричної поведінки системи SO2 – MEA – TrOOO – H2O від систем із HCl, HClO4 та H2SO4 зумовлена окисно-відновною взаємодією сірко(IV)оксианіонів із азоіндикатором.