СИНТЕЗ ТА БУДОВА РІЗНОМЕТАЛЬНО-ЗМІШАНОЛІГАНДНИХ Ge(IV) – 3d-МЕТАЛ КОМПЛЕКСІВ З ГАЛОВОЮ КИСЛОТОЮ ТА 1,10-ФЕНАНТРОЛІНОМ - Марцинко, О.Е.; Чебаненко, О. А.; Сейфулліна, І. Й. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Визначено оптимальні умови та розроблено методики синтезу у водно-органічних розчинах різнометально-змішанолігандних комплексів германію(IV) та 3d-металів з галовою кислотою (Н2Gal) і 1,10-фенантроліном (phen), встановлено їх склад та будову [M(phen)3][Ge(H2O)(HGal)2]∙nH2O (M = Mn, Co, Ni, Zn); [CuCl(phen)2]2[Ge(H2O)(HGal)2]∙2H2O. Встановлено, що в усіх сполуках координаційний поліедр германію формується за рахунок координації пʼяти атомів оксигену чотирьох депротонованих гідроксильних груп двох молекул галової кислоти та однієї молекули води. Другий ліганд – 1,10-фенантролін – координується до 3d-металу бідентатно-хелатно через гетероциклічні атоми нітрогену, формуючи катіони різного складу [M(phen)3]2+ (M = Mn, Co, Ni, Zn) та [CuCl(phen)2]+.