ЗМІШАНОЛІГАНДНО-ГЕТЕРОМЕТАЛІЧНІ КОМПЛЕКСИ Ge(IV)-M2+ (Mn, Fe, Co, Ni, Zn) З 1,3-ДІАМІНО‑2-ГІДРОКСИПРОПАН-N, N, N’, N’-ТЕТРАОЦТОВОЮ КИСЛОТОЮ - Чебаненко, О.А.; Сейфулліна, І.Й.; Марцинко, О.Е. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2021)
Синтезовано ряд нових змішанолігандно-гетерометалічних комплексів Ge(IV)-M2+ (Mn, Fe, Co, Ni, Zn) з 1,3-діаміно‑2-гідроксипропан-N,N, N’, N’-тетраоцтовою кислотою (H5hpdta). Сполуки охарактеризовано сукупністю методів дослідження: елементного аналізу, термогравіметрії, ІЧ‑спектроскопії, спектрів дифузного відбиття, магнітної сприйнятливості. Встановлено склад та будову досліджуваних сполук. 2,2-Біпиридин бідентатно зв’язується з d-металом, його координаційне число доповнюється до 6 зв’язками з O, N атомами ліганду hpdta5-. Останній виконує місткову функцію між Ge –d-метал, проявляє себе як дитопний, сумарно октадентатний.