ВИЗНАЧЕННЯ КОФЕЇНУ ЗА ГАСІННЯМ СЕНСИБІЛІЗОВАНОЇ ЛЮМІНЕСЦЕНЦІЇ КОМПЛЕСНОЇ СПОЛУКИ іону Tb (III) - Teslyuk O. І.; Beltyukova, S. V.; Liventsova E. О. (Вісник Одеського національного університету. Хімія, 2014)
Вивчено ефект гасіння кофеїном сенсибілізованої люмінесценції іону Tb (III) у сорбатах комплексу з 1,10-фенантроліном та β-циклодекстріном. Знайдено оптимальні умови хроматографування кофеїну. У якості проявляючого розчину запропоновано використовувати хлорид тербію у присутності 1,10-фенантроліну та β-циклодекстрину. Встановлено оптимальні умови гасіння люмінесценції комплексної сполуки іону Tb (III) кофеїном у фазі сорбенту. Розроблена проста та надійна методика люмінесцентного визначення кофеїну у напоях, що містять кофеїн.